Explicațiile ministrului de Interne despre eliminarea condiției de înălțime pentru admitere în școlile de poliție: Va fi menținută și pe viitor

Explicațiile ministrului de Interne despre eliminarea condiției de înălțime pentru admitere în școlile de poliție: Va fi menținută și pe viitor
Publicat: 05/11/2017, 13:25

„Voi face aici câteva precizări referitoare la ordinul pe care recent l-am supus dezbaterii publice:

1. Eliminarea condiției de înălțime va fi menținută și pentru viitoarele concursuri din sursă externă și pentru cele din anul 2018 la Academia de Poliție și școlile de agenți și subofițeri.
2. Traseul practic-aplicativ se va utiliza, ca probă de verificare a aptitudinilor fizice, la concursurile din anul 2018 pentru școlile de agenți și subofițeri și pentru admiterea la Academia de Poliție. În funcție de cerințele instituțiilor beneficiare, traseul va putea include și alt tip de probe, așa cum este și în prezent în cazul traseului destinat școlii de subofițeri pompieri”, a scris, pe Facebook, Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că, pentru concursurile din sursă externă, în funcție de natura postului, organizatorul examenelor este cel care va decide dacă este necesară introducerea verificării aptitudinilor fizice sau nu. Carmen Dan a dat exemplul unor funcții de specialitate care nu impun parcurgerea unei astfel de probe, precum cele de contabili, medici sau asistenți medicali, personal destinat interacțiunii cu publicul (la ghișeele birourilor de înamatriculări auto, pașapoarte, evidența populației) etc.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat, vineri, că pentru concursul de admitere în școlile de subofițeri, care va avea loc în ianuarie 2018, ar putea fi eliminat baremul de înălțime, iar proba sportivă va fi schimbată cu un traseu alternativ din cauza condițiilor meteo specifice sezonului rece.

„Introducerea traseului practic aplicativ la concursul de admitere în școlile de agenți și subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne, în locul probelor de verificare a aptitudinilor fizice susținute la examenele precedente, are la bază mai multe argumente, printre care și cele legate de necesitatea adaptării probelor de concurs la nevoile instituționale și la standardele internaționale. Menținerea probelor sportive susținute până în prezent (alergare de rezistență, viteza și aruncarea mingii medicinale), ar fi făcut imposibilă susținerea examenului de admitere din ianuarie 2018, în special din cauza condițiilor meteo specifice sezonului rece care ar fi putut pune în pericol sănătatea și integritatea corporală a candidaților”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către ministerul Afacerilor Interne.

O consecință a acestei schimbări, explică ministerul, este eliminarea baremului de înălțime, care a fost întotdeauna un criteriu de departajare a candidaților.

„Din perspectiva nevoilor instituționale, parcurgerea traseului practic aplicativ contribuie la testarea a patru calități motrice de bază – viteza, rezistența, îndemânarea și forța, dar și la verificarea rapidității reacției candidatului. Fiecare concurent de la instituțiile de învățământ ale MAI care pregătesc polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră va trebui să realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente într-un timp de maxim 2 minute și 25 secunde”, conform comunicatului de presă.

Instituția precizează că, prin prisma activităților desfășurate de către IGSU, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldești traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru școlile de jandarmi și de poliție, fiind vorba despre 10 elemente pe care candidatul trebuie să le parcurgă într-un minut și cinci secunde.

Toate aceste schimbări sunt cuprinse într-un ordin de ministru privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI și a Ordinul ministrului afacerilor interne privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale MAI, care este pus în dezbatere publică.

Pentru diminuarea deficitului de personal, MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în școlile de agenți și subofițeri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, astfel: 1600 pentru agenți de poliție, 700 pentru subofițeri jandarmi, 300 pentru subofițeri pompieri și 280 pentru polițiști de frontieră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×